Съвети

Черен крак (американски) пор

Черен крак (американски) пор


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Американският пор, или американският черен крак (Черен крак), е посочен като застрашен вид. От 1980 г. започва постепенно възстановяване на населението в плен. В момента при естествени условия животното може да се намери в Северна Америка.

Подробно описание на породата

Чернокракият американски пор е хищник от семейството на невестулките. Животното има малка глава, удължено жилаво тяло с дълга шия, пухкава опашка и малки къси крака. Ако се вгледате внимателно в снимката на чернокракия пор и куница, ще забележите външното сходство на животните.

Козината на порото е гладка, светло кремава на цвят с бял подкосъм. Лицето на пор е украсено с черна маска. Краката и върхът на опашката също са боядисани в контрастно черно. Благодарение на този цвят хищникът се маскира перфектно в природата и безпрепятствено ловува плячката си. А порът се храни с гризачи, насекоми и малки птици.

Мъжете и жените се различават по размер. Теглото на възрастна жена е около 700 - 800 g, мъжките тежат повече - 1 - 1,2 kg.

Поради ценната козина, популацията на черноногите американски порове беше почти на ръба на изчезването. Въпреки това, благодарение на усилията на американски учени, пропастта във фауната беше успешно запълнена. Повече от 600 индивида се завърнаха в естествените си местообитания, но това не е достатъчно и видът все още е на страниците на Червената книга.

Тези малки животни изминават големи разстояния в търсене на плячка, умело се катерят в дупките на гризачи и обират гнездата на малки птици. Естественото местообитание на поровете е разположено в цяла Северна Америка. Животните ловуват както на равни площи, така и на планински вериги.

Поровете живеят в плен около 9 години. В природата продължителността на живота им е много по-малка - 3-4 години. Записан е уникален дълголетен пор, който живее в Американския зоопарк повече от 11 години.

Среда на живот

В природата обхватът на американския пор е ограничен до територията на Северна Америка. Животните, които се отглеждат в изкуствени условия, се пускат в познатата им среда: в района на скалисти планини, равнини и ниски планини на Канада, САЩ и Гренландия. Там Черният крак живее, ловува и се размножава.

В търсене на плячка, поровете лесно преодоляват всякакви разстояния: краката им са пригодени да покоряват планински височини, хребети, крайбрежни равнини и плата. Има случаи, когато тези удивителни животни са били открити на надморска височина над 3 хиляди метра надморска височина в щата Колорадо.

Навици и начин на живот

По природа американският пор е хищник, който ловува само през нощта. Животното е тихо нощно, тъй като природата го е надарила с изострено обоняние, чувствителен слух и зрение.

Дребното тяло и естествената гъвкавост позволяват на порът да се инфилтрира безпрепятствено в земни дупки за ловни гризачи.

Чернокраките порове не се отклоняват в групи и живеят сами. По темперамент семейството на невестулките не проявява агресия към близките си. В началото на брачните периоди животните създават двойки, за да размножат потомство.

Защо чернополите порове изчезват?

Чернокракият американски пор живее в най-опасната екосистема - северноамериканската прерия. В миналото тази обширна област се е формирала от тиня, пясък и глина, измити милиони години от Скалистите планини. Скалистите планини създават сух климат в района, блокирайки въздушните течения от Тихия океан. При тези условия се формира доста оскъдна фауна: предимно храсти и ниска трева.

Въпреки трудните условия, представители на семейство невестулки са се адаптирали перфектно, размножили са се и са ловили любимия си деликатес - прерийните кучета. Въпреки това, с началото на просперитета на агроиндустриалния сектор в САЩ, започва активното развитие на полета и ливади за селскостопански съоръжения. Колониите от прерийни кучета бяха практически унищожени от човешка ръка. Много ниви бяха разорани, така че поровете вече не можеха да ловуват и умираха от глад.

Загубил основния си източник на храна, порът започва да лови селскостопански зайци, птици и пилешки яйца. В отговор американските фермери започнаха да хващат, захранват и отстрелват хищника.

В допълнение към човешкия удар, много черни порове умираха от чумата.

По този начин, чернополите порове бяха на ръба на пълното унищожение, но човечеството успя да спре унищожаването на уникален вид и да попълни броя на индивидите.

Какво яде американски пор?

Диетата на хищника е доминирана от малки животни:

  • Насекоми (бръмбари, мравки, щурци, водни кончета и др.);
  • Гризачи (мишки, земни катерици, степни кучета и др.);
  • Малки птици и техните яйца.

Диетата на американските порове е доминирана от малки гризачи, особено прерийни кучета. Едно животно изяжда до 100 кучета годишно. Жизнеспособността на застрашен вид пряко зависи от популацията на гризачите.

За оцеляване и храна за мъжете са достатъчни 45 хектара полета, за жена с телета много повече - от 60 и повече хектара. Често мъжете и жените се припокриват в едно и също местообитание. В този случай силният пол печели в неконкурентната борба и жените с потомство могат да умрат от глад.

През зимата порът посещава и ферми, където лови дребен добитък: зайци, пъдпъдъци, пилета, краде неизлюпени яйца и т.н.

Развъдни характеристики

След като навърши 1 година, черноногият пор се счита за възрастен, полово зрял индивид, готов за чифтосване. През целия си живот женските произвеждат потомство годишно.

С настъпването на пролетта, в естествена и изкуствено създадена среда, женският пор активно и упорито преследва мъжкия. Американските представители на семейство невестулки не се отличават със своята лоялност и моногамичност. Често при настъпването на рута при 1 мъжки се образуват двойки с няколко женски.

Бременността при женските продължава 1,5 месеца, а в потомството на женския американски черен крак се появяват 5-6 порове. Това е много по-малко от това на гоферите или мармотите. След раждането малките са под закрилата на майката за около 1 - 1,5 месеца. През цялото това време майката внимателно се грижи за потомството си и ги предпазва от опасност.

През есента порасналите хооряти стават независими. След като излязоха от дупката, те напускат семейството и започват своя възрастен живот.

Интересни факти

Американският пор е много издръжливо животно. В търсене на храна той е в състояние да избяга повече от 10 км на нощ. Въпреки малкия си размер, хищникът, преследвайки плячката, развива скорост над 10 км / ч. Движи се главно в скокове.

Животното, с малка дължина на тялото 50 см, има изключителна пухкава опашка, която достига дължина 15 - 20 см.

Интересен факт, за който малко хора знаят: американските порове са много музикални. Когато животното е в стресова ситуация (страх или уплаха), поровете издават силни звуци с различни тонове. По време на брачния сезон, освен да крещят, животните съскат и издават звуци, подобни на смях.

Заключение

Американският пор е уникално животно. Природата го е дарила с богата козина, разпознаваем цвят, тънко жилаво малко тяло и голяма издръжливост. Тъмните лапи и върхът на опашката се открояват в контраст на фона на светлата кожа.

Прерийното куче е любимо лакомство и основна храна за чернополите порове. Често хищникът атакува и фермерски пилета, зайци и зайци. За това по едно време американски фермери обявиха лов за хищник: поставиха капани, отстреляха и разпръснаха отровата.

В допълнение към лов на животни, хората са направили непоправим принос за популацията на прерийните кучета. Заоряват се ниви за засаждане на зеленчуци, преди това са недокоснати земи, а много гризачи са практически унищожени. Намирайки се на ръба на пълното изчезване, видът все още е спасен. Човечеството е оказало толкова силно влияние върху природата, че това уникално животно присъства на страниците на Червената книга.


Гледай видеото: РОЖДЕН ДЕН НА ДАНИЕЛ + Готвене на BIFE EYE на скара и печено (Октомври 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos