Съвети

Розов гълъб

Розов гълъб


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Гълъбите в легенди, митове, религии олицетворяват мир, хармония, вярност - всички най-високи човешки качества. Розов гълъб най-вероятно ще предизвика усещане за нежност, усещане за магия и мила приказка. Представителят на тази порода е отвъдморска птица; обикновен човек може да я види само на снимката.

Описание на розовия гълъб

Няма да можете да видите истински розов гълъб някъде на улицата. Онези розови птици, които могат да бъдат намерени на площади и в паркове на голям град, са изкуствено боядисани в този цвят в името на човешка прищявка, използвайки оцветител за храна или разтвор на калиев перманганат. Най-често това са паунови гълъби, защото с красивото си оперение на опашката изглеждат много впечатляващо.

Истински розов гълъб съществува, но в природата живее само в единия ъгъл на земното кълбо. Птицата е кръстена така заради цвета на основното си оперение на главата, врата, раменете и корема. Той е бял с тъмно розов оттенък. Можете да разберете представител на семейство розови гълъби чрез следното описание:

  • главата е кръгла, с малки размери, седнала на врата със средна дължина;
  • крилата са тъмни, могат да бъдат сиви или кафяви;
  • опашката е под формата на ветрило, има кафяв цвят с червен оттенък;
  • здрав клюн с яркочервена основа, преминаващ в светъл към удебеления му връх;
  • краката с четири пръста също са червени на цвят, със силни остри нокти на пръстите;
  • кафяви или тъмно жълти очи, заобиколени от червен ръб;
  • дължина на тялото - 32-38 см;
  • теглото е относително малко и може да достигне до 350 g.

Розовите гълъби са отлични пилоти, показващи виртуозност в полет на къси разстояния. В същото време, намирайки се във въздуха, те обикновено издават тих звук "ху-хуу" или "ку-куу".

Местообитание и изобилие

Розовият гълъб принадлежи към ендемичната фауна и живее в много ограничен район. Можете да го срещнете само във вечнозелените гори на южната част на остров Мавриций (островна държава) и на източния бряг на кораловия остров Егрет, разположен в Индийския океан. Птицата се крие в гъсталаците сред лианите и зеленината, където има достатъчно храна за оцеляване и има условия за повече или по-малко безопасно съществуване.

Рядка птица от розовия гълъб започва да се разглежда от края на 19 век, когато на планетата остават само няколкостотин индивида. Към края на 20-ти век броят им е спаднал до десет птици. И това послужи като сигнал за предприемане на спешни мерки за спасяване на населението. В момента, благодарение на мерките, предприети за опазване на вида, около 400 индивида живеят в естествени условия и около 200 в плен.

Важно! Розовият гълъб (Nesoenas mayeri) е включен като застрашен вид в Международната червена книга.

Начин на живот на розови гълъби

Розовите гълъби живеят на малки ята, около 20 индивида всеки. В пубертета те образуват моногамни двойки за размножаване, оставайки верни един на друг за цял живот. Брачният сезон в природни условия се провежда веднъж годишно, през август-септември. Чифтосването и снасянето на яйца също е веднъж годишно. В зоологическите градини в Северното полукълбо този процес се случва в края на пролетта - началото на лятото и пилетата могат да се появяват целогодишно.

Преди началото на брачния сезон гълъбът намира място за гнездене. След това женската се ухажва с всички ритуали, приети от гълъбите. Мъжкият обикаля през женското през цялото време, раздувайки опашката си, изпъвайки врата си и заемайки изправена стойка. Навежда се и набъбва гушата, като същевременно гука силно.

След като женската приеме предложението на мъжкия, се извършва чифтосване. Тогава младоженците заедно изграждат гнездо в короната на дърво, което гълъбът ревниво пази от други птици. Гълъбчето снася две бели яйца. И двамата родители участват в инкубация. След 2 седмици се появяват слепи пилета. Родителите ги хранят с птиче мляко от гушата си. Той е богат на протеини и всичко необходимо за живота на новородените.

От втората седмица към диетата на бебетата се добавя твърда храна. На възраст от един месец пилетата вече могат да напуснат родителското гнездо, но те остават наблизо в продължение на няколко месеца. Те стават полово зрели за една година, като женската е на 12 месеца, а мъжката 2 месеца по-късно.

Храненето на розовия гълъб се състои от семена, плодове, пъпки, млади издънки, листа на тези растения, които растат на остров Мавриций. Този вид не се храни с насекоми. Според програмата за опазване са създадени точки за помощ за тази популация, в които се показват зърна царевица, пшеница, овес и други зърнени култури за гълъби. В зоологическите градини освен това диетата на розовия гълъб се допълва с билки, плодове и зеленчуци.

Розовите гълъби живеят до 18-20 години в плен. Освен това женската живее средно с 5 години по-малко от мъжката. В природата розовите гълъби рядко умират от старост, защото на всяка крачка ги чакат опасността и враговете.

Природозащитен статус и заплахи

Заплахата от изчезване на розовия гълъб от лицето на планетата доведе до факта, че от 1977 г. в Дареловия фонд за опазване на природата започнаха да се прилагат мерки за опазване на популацията. Зоопаркът Jersey Darell и Маврицийската авиация създадоха условия за отглеждане на розов гълъб в плен. В резултат на това през 2001 г., след като гълъбите бяха пуснати в природата, в естествени условия имаше 350 индивида от тази популация.

До този момент точната причина за изчезването на розовите гълъби е неизвестна. Орнитолозите назовават няколко възможни и всички те идват от човек:

  • унищожаване на тропическите гори, които са били основното местообитание на гълъбите;
  • замърсяване на околната среда с химикали, използвани в земеделието;
  • хищничество на животни, донесени на острова от хората.

Основната заплаха за съществуването на розовия гълъб е унищожаването на гнезда, унищожаването на лапи и пилета на птици от плъхове, мангусти и японския макак crabeater. Силните бури могат значително да намалят популацията на гълъбите, както се случи през 1960, 1975 и 1979 година.

Учените вярват, че без човешка помощ популацията на розовите гълъби няма да може да се запази в естествени условия за по-нататъшно съществуване. Следователно е необходимо да се продължат мерките за защита на птиците от хищници и отглеждането им в плен.

Заключение

Розовият гълъб е рядка птица. Той е на ръба на изчезването и човек трябва да направи всичко възможно, за да запази това население, да го разпространи в природата възможно най-широко, тъй като то само носи хармония и украсява живота на планетата.


Гледай видеото: Най-добрите николаевски гълъби в България! (Декември 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos